Опис ягоди
Морошка відноситься до напівкустарним або трав'янистим рослин родини Розових. Тонкі стеблинки і прямостоячі, в довжину не перевищують тридцяти сантиметрів і мають по кілька невеликих листя. А на самому кінці стебла можна побачити білу квітку. Цікаво, що морошка відноситься до дводомних рослин, тому що її «чоловічі» і «жіночі» квітки ростуть окремо.
Як виглядає морошка? За зовнішнім виглядом вона нагадує дрібну малину, але відрізняється від неї по відтінку. Ще одна незвичайна властивість такої ягоди – це зміна кольору. Так, поки морошка зріє, вона червона, а після дозрівання стає яскраво-помаранчевою.
Де росте ця дивовижна ягода? Зустріти її можна в північних регіонах, і особливо улюбленими місцями є болотисті ділянки, торф'яні болота, мохові тундри. Але якщо постаратися, можна знайти морошку і в лісах середньої смуги Росії, а також на Далекому Сході, в Білорусії.
Склад
Північна морошка має неймовірно багатий і дивовижний склад, у який входять клітковина, різні органічні кислоти, фітонциди, пектини, вуглеводи і білки, антоціани, кобальт, залізо, натрій, хром, фосфор, мідь, калій, тіамін, кальцій, вітаміни С, РР, групи В, А і інші цінні речовини.
Користь ягоди
Корисні властивості ягоди морошки унікальні і дуже численні:
Високий вміст вітаміну А обумовлює настільки яскравий колір морошки і її користь. Цей компонент відновлює нормальну структуру і покращує стан слизових оболонок і шкірних покривів.
В склад входить вітамін С, причому в значних кількостях. Як відомо, аскорбінова кислота дуже корисна для імунітету і сприяє його підвищенню. Крім того, вона допомагає зміцнювати стінки судин і перешкоджає їх розтягування.
Так як ягода містить не більше 30-35 калорій на сто грамів, то її можна назвати дієтичної. Але в складі є вуглеводи, так що навіть невелика порція подарує заряд бадьорості та енергії.
Це прекрасний засіб профілактики авітамінозів, адже така ягода включає широкий спектр мінералів, мікроелементів, вітамінів та інших поживних речовин.
Морошка володіє вираженими антибактеріальними і антисептичними властивостями, що дозволяють придушувати активність патогенних мікроорганізмів.
Таку ягоду можна використовувати в якості ефективного загальнозміцнюючого засобу під час реабілітації після перенесених тяжких хвороб, а також при підвищених навантаженнях.
Вітамін А сприяє збереженню гостроти зору та підтримання здоров'я очей.
Морошка володіє потогінними властивостями, що дозволяють застосовувати її для зниження температури тіла при застудних та інших захворюваннях.
Ягода має в'яжучі властивості, сприяють прискоренню загоєння ран, а також зупинки кровотеч.
Морошка має протизапальну дію і може застосовуватися при циститах, пієлонефритах та інших хворобах.
Продукт має сечогінний ефект, нормалізує роботу нирок і знижує лягає на них навантаження, а також запобігає розвиток набряків.
Ягода завдяки вмісту в ній вітамінів групи В нормалізує діяльність нервової системи і приводить в порядок обмінні процеси.
Морошка корисна для травлення: вона покращує апетит, стимулює вироблення шлункового соку і нормалізує перистальтику кишкових стінок, зменшуючи ризики розвитку запорів.
Ягода може стати прекрасним допоміжним засобом при лікуванні серцево-судинних захворювань, так як вона зміцнює серцевий м'яз.
Протипоказання
Хоча морошка дуже корисна, вона має протипоказання: виразки дванадцятипалої кишки або шлунка, а також гастрити з підвищенням кислотності травного соку. Також ця яскрава ягода може викликати алергічні реакції.
Як використовувати морошку?
Морошка отримала широке застосування не тільки в кулінарії, але і в народній медицині і навіть в косметології.
Використання в кулінарії
Найкраще морошку вживати у свіжому вигляді, так ви збережете всі цінні речовини і отримаєте максимум користі. Але також з цієї ягоди можна готувати морси, смачні варення та інші десерти. Морошка додається в компоти і використовується в якості начинки для випічки.
Народна медицина
В народній медицині використовуються не тільки плоди морошки, але і її зелені частини, наприклад, листя і стебла. На їх основі готуються відвари, настоянки, настої, які застосовуються при різних захворюваннях, таких як цистит, гастрит з пониженою кислотністю, пієлонефрит, атеросклероз, анемія, сечокам'яна хвороба, авітаміноз та інші.
Косметологія
Морошка активно використовується в косметології, так як володіє омолоджують, тонізуючі, що живлять, очищають і зміцнюючими властивостями. Ягода покращує колір шкірних покривів, додає їм пружність і свіжість, видаляє чорні крапки і усуває надмірну жирність. Морошку у вигляді масок можна наносити на шкіру обличчя і рук. Також ягода може входити до складу засобів для волосся, адже вона сприяє нормалізації роботи сальних залоз, зміцнює і живить волосяні фолікули.
Відчуйте на собі користь морошки і вживати її якомога частіше, щоб поліпшити здоров'я.
Корисні властивості ягоди морошки
Reviewed by Avtor
on
13:10:00
Rating:
